Vi hjälper dig

Vi är måna om att endast erbjuda förstklassiga produkter tillsammans med bästa tänkbara service dygnet runt. Vi strävar efter att vara det tryggaste valet inom diabetesvård.
Vi gör vårt arbete med stort hjärta och vi sätter alltid kundens behov i fokus. Det kan vara svårt att leva med diabetes och vi vet att det påverkar många av livets vardagliga situationer. Därför tar vi oss tid att svara på dina frågor om våra produkter då du kontaktar oss.

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren. Har du någon fråga som inte finns med på listan kan du maila den till oss: info@rubin.stage.iddev.net

Frågor & svar: Tandem T:slim X2

 • Var hittar jag telefonnumret till Rubin Medicals 24-timmars pumpsupport?

  Telefonnummer: 044-330 220 (Telefonnumret står på baksidan av pumpen)

 • Vad innebär er 24-timmars pumpsupport?

  040-15 54 80  vardagar 8–16.30
  Vår kundsupport hjälper dig med frågor kring din insulinpump, CGM eller andra funderingar kring våra diabeteshjälpmedel.

  Teknisk pumpsupport övriga tider 044-330 220
  Vår ambition är att kunna hjälpa dig så att din insulintillförsel skall kunna fortgå utan avbrott. Vi finns här för dig om du skulle råka ut för något akut problem med din pump. Frågor kring CGM hänvisar vi i första hand till kontorstid.

 • När kan jag uppdatera min insulinpump?

  Tandem t:slim X2 insulinpump är marknadens första insulinpump med mjukvara som du enkelt uppdaterar via en dator.

  För att kunna uppdatera din pump behöver du en förskrivning på en mjukvaruuppdatering från din klinik. Kontakta din klinik för att se hur det ser ut i just ditt landsting. Din klinik måste förskriva uppdateringen och även Dexcom G6 från Rubin Medical.

 • Hur går en mjukvaruuppdateringen av Tandem t:slim X2 insulinpump till?

  Din klinik förskriver en mjukvaruuppdatering och Dexcom G6 från Rubin Medical. Du kommer sedan att genomföra en enkel och kortfattad webbutbildning för att säkerställa att du förstår den nya mjukvaran och dess funktioner. Efter avklarad utbildning får du inom 7 arbetsdagar ett uppdaterings-ID via mail som du behöver för att kunna uppdatera din pump. Du behöver ladda ner och installera en programvara på din dator för att kunna genomföra uppdateringen. All information kring detta kommer du att få från oss via mail när uppdateringen väl är förskriven. Detta är under förutsättning att ditt landsting har godkänt beställning av mjukvaruuppdateringen.

 • Jag har redan Dexcom G6 idag, hur uppdaterar jag min Tandem t:slim X2 insulinpump?

  Din klinik behöver förskriva uppdateringen och Dexcom G6 från Rubin Medical. Du behöver byta över från det Dexcom G6 systemet du använder idag till Dexcom G6 från Rubin Medical (om du inte redan gjort det) eftersom det är ett integrerat system.

 • Jag har ingen Tandem t:slim X2 insulinpump idag, hur får jag den?

  Din klinik behöver förskriva Tandem t:slim X2 insulinpumpen. Insulinpumpen finns i de flesta landstings sortiment. Kontakta din klinik för att se hur det ser ut i just ditt landsting.

 • Fungerar mjukvaruuppdateringen till Basal-IQ tillsammans med Dexcom G5?

  Nej, mjukvaruuppdateringen till Basal-IQ fungerar endast med Dexcom G6. Det är ytterligare en produktförbättring eftersom du inte behöver kalibrera Dexcom G6.

 • Hur fungerar Basal-IQ-teknologin?

  Basal-IQ-teknologin pausar insulindoseringen vid behov för att hjälpa till att förebygga lågt blodsocker. Om glukosnivån förväntas sjunka under gränsvärdet 4,4 mmol/l pausar pumpen insulindoseringen automatiskt. Så fort glukosnivån börjar stiga igen återupptar pumpen doseringen. Det innebär att en paus i doseringen kan vara så kort som 5 minuter. Funktionen är aktiverad i pumpen som standardinställning och den sköter sig själv i bakgrunden utan att användaren behöver göra något. En fördjupning i hur Basal-IQ fungerar hittar du här.

 • Kan Tandem t:slim X2 insulinpumpen minska och öka insulindosen vid behov?

  Ja, med Control-IQ-teknologin så kan pumpen göra det.

 • Jag har inte fått mitt unika uppdaterings-ID för mjukvaruuppdatering. När får jag det?

  Du kommer att få ett mail från Rubin Medical när din klinik har beställt mjukvaruuppdateringen till din Tandem t:slim X2 insulinpump.

  Innan du kan uppdatera din Tandem t:slim X2 behöver du genomgå en webbutbildning. Efter genomförd utbildning får du ett certifikat som du digitalt ska maila till certifikat@rubin.stage.iddev.net. När vi har fått ditt mail med ditt certifikat skickar vi inom 5 arbetsdagar ditt unika uppdaterings-ID, som du använder för att uppdatera din pump.

  Har du inte fått något uppdaterings-ID kontrollera om det hamnat i din skräppost. Har du skickat in ditt certifikat men ännu inte fått något uppdaterings-ID efter en vecka ber vi dig kontakta oss.

 • Kan jag använda en powerbank för att ladda min Tandem t:slim X2 insulinpump?

  Ja, det går bra att använda en powerbank för laddning av Tandem t:slim X2. Kravet är att den ska vara på minst 5V och klara 1000mA.

 • Vad ska jag tänka på när jag flyger med min Tandem t:slim X2 insulinpump?

  Utsätt INTE din Tandem t:slim X2 insulinpump för röntgen (fullbody scanner) som används för handbagage och incheckat bagage. Nyare helkroppsskanners som används för säkerhetsskanning på flygplatser är också en form av röntgen och din pump ska inte exponeras för dem. Meddela säkerhetspersonal på flygplatsen att din pump inte får utsättas för röntgenapparater och begär en alternativ undersökningsmetod. Din pump har utformats för att motstå vanliga elektromagnetiska störningar, inklusive metalldetektorer på flygplatser. I dokumentet “Information vid flygresa med Tandem t:slim X2” finns finns mer information.

 • Kan jag köpa en Tandem t:slim X2 insulinpump privat?

  Insulinpumpen Tandem t:slim X2 säljs bara direkt till vårdgivare/kliniker i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Vi säljer inte direkt till privatpersoner.

  Kontakta din klinik för att se hur det ser ut i just ditt landsting.

 • Skyddet för USB-porten på min insulinpump har gått sönder, vad gör jag nu?

  Skyddet för USB-porten är en förbrukningsvara och den kan beställas av din diabetessjuksköterska.

 • Jag upplever att min insulinpump har kort batteritid, vad kan det bero på?

  Att batteriet tar slut fort kan bero på olika saker. Kontrollera så att mobilanslutning för Bluetooth är avstängd. Om man har många larm, t.ex. ocklusionslarm eller CGM-larm drar det mer batteri, speciellt om man inte bekräftar dem. Likaså om man har displayen tänd mycket eller länge. Vi rekommenderar att man laddar sin pump ca 10-15 min/dag.

 • Var hittar man den totala dagliga basaldosen för ett dygn i Tandem t:slim X2 insulinpump?

  Det finns två vägar att gå:

  1) Gå in på Inställningar -> Min pump -> Personliga profiler -> välj aktuell profil. Tryck på “Redigera” och sedan på “Tidsinställningar”. Tryck på pilen nedåt i det högra hörnet på displayen tills du kommer till sista sidan, där du ser total daglig basal för den valda profilen. Observera att detta endast är den programmerade basaldosen per dygn som visas.

  2) Gå in på Inställningar -> pil ner -> Historik eller Pumphistorik (beror på vilken mjukvara du har) -> Basal. Välj aktuell dag (tänk på att du inte kan se dagens totala dagliga basal utan gårdagens och bakåt i tiden). Den siffran visar den faktiska totala dagliga basaldosen vald dag.

 • Hur fungerar min Tandem t:slim X2 insulinpump?

  Här på vår hemsida finner du instruktionsfilmer och broschyrer om våra produkter.

  Klicka HÄR för att komma direkt till sidan med informationsmaterial.

 • Vilka infusionsset kan jag använda till Tandem t:slim X2 insulinpump?

  Reservoaren till Tandem t:slim X2 insulinpump har en så kallad t:lock koppling. Alla Tandem infusionsset passar till reservoaren med t:lock koppling.

 • Vilket insulin kan jag använda i Tandem t:slim X2 insulinpump?

  Humalog och Novorapid är testade av Tandem Diabetes Care, Inc. och säkra att använda i Tandem t:slim X2 insulinpump. Vi rekommenderar att man byter reservoar och insulin varannan till var tredje dag beroende på vilket infusionsset du använder.

 • Vad är Micro Delivery System?

  Tandem t:slim X2 insulinpump har ett unikt doseringssystemet, ett så kallat Micro Delivery System. Fördelen med detta system är att du aldrig kommer i direktkontakt med hela insulinmängden i reservoaren.

 • Hur fyller jag reservoaren till Tandem t:slim X2 insulinpump?

  Reservoaren är liten men trots detta rymmer den 300 E insulin. Se vår film här hur du fyller reservoaren.

 • Hur tar jag av clipset från t:case?

  På t:case kan du flytta clipset så att du antingen bär pumpen vertikalt eller horisontellt. Ta först av t:case från pumpen. Använd att platt föremål för att lyfta upp plastbiten som håller fast clipset. Skjut samtidigt clipset uppåt. Flytta sedan clipset till den andra hållaren för clipset tills det klickar. Se film här.

 • Är Tandem t:slim X2 insulinpump vattentät?

  Nej, den är inte vattentät. Den är vattentålig (IPX7) och testad på en meters djup under 30 minuter. Vi rekommenderar inte att man badar med den.

 • Hur länge håller batteriet på en laddning i Tandem t:slim X2 insulinpump?

  En full laddning av batteriet håller upp till sju dagar vid normal användning. Använder du CGM håller en full laddning upp till fem dagar. Batteriet är testat för att hålla hela pumpens garantitid på 4 år.

 • Hur lång tid tar det att ladda Tandem t:slim X2 insulinpumpens batteri?

  Vi rekommenderar att man laddar batteriet 10-15 minuter per dag. Laddar du batteriet när det är helt tomt tar det ca. 2,5 timme innan det är fulladdat.

 • Hur överför jag data från min Tandem t:slim X2 insulinpump till Diasend?

  Diasend är ett webbaserat analysverktyg för nedladdning av historik från insulinpumpar, CGM och blodsockermätare. För att kunna ladda ner din pump i Diasend hemifrån behöver du din original micro-USB kabel som du fick med din pump, och programvaran Diasend Uploader installerat på din dator. Du behöver också skapa ett personligt Diasend konto. Glooko har skapat bra material för hur du går tillväga för att skapa konto och ladda ner pumpen hemifrån. Anger du klinikens unika klinik-ID när du skapar ditt Diasend konto, kommer din klinik att kunna se dina nedladdade data.

  Använder du Dexcom appen kan du dela data från din CGM-mätning direkt med din klinik via molnet. Förutsättningen är att du har kopplat ditt Diasend konto med klinikens unika klinik-ID. Vill du att en anhörig eller annan person ska kunna följa din CGM-mätning, behöver följaren ladda ner appen Dexcom Follow. Mer om hur man gör detta och hur det fungerar du i denna Dexcom guide.
  Tänk på att data från pumpen måste alltid laddas ner via Diasend Uploader eller via en Diasend sändare på kliniken.

  Klicka på rubrikerna nedan för att komma till vägledningarna.

  Hur skapar jag eget Diasend Personal konto? 

  Hur installerar jag och börjar använda programvaran Diasend Uploader? 

  Hur kan jag dela mina nedladdade data med min klinik? 

  Hur ansluter jag Dexcom G5/G6 appen till Diasend? 

  Diasend mobilapp
  Detta är en helt fristående app, som är ett bra komplement till ditt vanliga Diasend Personal konto på Diasend.

  Med Diasend mobilappen får du bl a:

  • En bra sammanfattning av den senaste nedladdade datan. (Pumpen måste laddas ner via Diasend Uploader).
  • Smidiga rapporter som visar insulindosering, CGM-data och glukosnivåer över tid.
 • Hur startar jag om Tandem t:slim X2 insulinpump?

  Ta för vana att koppla bort insulinpumpen från kroppen innan du stänger av den. Du startar om pumpen genom att koppla den till en strömkälla precis som om du ska ladda den. Tryck och håll inne start/snabbolusknappen i ca. 30 sekunder tills pumpen piper. Koppla loss pumpen från strömkällan, kontrollerar så att pumpen stängts av genom att trycka på start/snabbolusknappen, skärmen ska då inte tändas upp. Låt pumpen vara avstängd 20 minuter. För att starta den igen, koppla den till en strömkällan på nytt, du behöver inte trycka på start/snabbolusknappen utan den startar upp av sig själv. Observera att när pumpen varit avstängd så måste du ladda reservoaren på nytt igen (gammal reservoar kan sitta i) och även fylla slangen med minst 10,2 E. Du måste ha minst 50E kvar i reservoaren för att slippa byta reservoar vid en omstart.

  Har du en aktiv CGM-mätning igång stoppas den tillfälligt. Efter omstart av pumpen behöver du starta sensorsessionen och ange sensorkoden på nytt i pumpen. Kommer du inte ihåg sensorkoden kan du hitta den i pumpen under “Fullständig” under “CGM-historik”. Välj den dag du startade sensorsessionen och leta efter ”angiven sensorkod”. Det blir ingen ny uppstartsperiod (2 tim) men det kan ta en liten stund innan du får tillbaka din CGM-graf i pumpens startskärm.

 • Jag får larm om ”Avbruten bolus” på min Tandem t:slim X2 insulinpump, vad beror det på?

  Går du in i bolusmenyn och inte slutför en bolusprogrammering inom 90 sekunder utlöses larmet ”Avbruten bolus”. För att undvika detta larm ta alltid för vana att trycka på Tandemlogotypen (hemknappen) så att du alltid är i pumpens startfönster innan skärmsläckaren slås på.

 • Vad innebär ”CGM ej tillgängligt (48T)”?

  Om du får tre streck ( – – – ) på pumpdisplayen där du normalt får sensorvärdena beror det på att sensortråden som sitter i din hud just nu inte kan avläsa glukosnivån. Du får även meddelande i pumpen om “CGM ej tillgängligt (48T)”. Massera runt sändaren, drick vatten samt stödtejpa sensorn om den håller på att lossna. Det kan t.ex. hända på natten om man ligger på sensorn då cirkulationen runt sensortråden försämras. Du ser på trendkurvan i displayen att du haft “CGM ej tillgängligt” när det saknas prickar i kurvan. Om inget ovan hjälper och du inte får sensorvärden på tre timmar vänligen kontakta vår kundsupport på dagtid för vidare felsökning.

 • Vad innebär det när felkod 44T, 45T och 46T visas upp i din Tandem t:slim X2 insulinpumpdisplay?

  Felkod 44T, 45T samt 46T innebär att sändarens batterinivå är låg men inte slut.

  Felkod 44T innebär att 21 dagar återstår av sändarens batteri.
  Felkod 45T innebär att 14 dagar återstår av sändarens batteri.
  Felkod 46T innebär att 7 dagar återstår av sändarens batteri.

  Observera att det i insulinpumpens CGM-historik står ”sändare slut 44/45/46” om du i din pumpdisplay fått ovan felkod. Sändarbatteriet är alltså inte slut då, utan endast lågt.

 • Varför kan insulinpumpen och sändaren tappa kontakt?

  Tandem t:slim X2 insulinpump och Dexcom G6 kommunicerar via Bluetooth. Bluetooth signalen går via pumpens skärm så tänk därför på att alltid ha skärmen utåt samt sändaren på samma sida av kroppen. Då får du bästa möjliga förutsättningar för lyckad kontakt mellan enheterna.

 • Varför måste jag ha Dexcom G6 från Rubin Medical?

  Tandem t:slim X2 och Dexcom G6 är ett integrerat system där de olika delarna samarbetar. För att vi ska kunna ta ansvar, ge utbildning och support måste alla delar av systemet levereras av Rubin Medical.

 • Vilken information behövs vid reklamation av en Dexcom G6-sensor?

  Det vi behöver för att kunna reklamera sensorn är:

  • Vilket fel du fick med sensorn
  • Lot nr. (står på förpackningen)
  • Utgångsdatum (står vid timglaset på förpackningen)
  • Insättningsdatum
  • Datum då du fick sensorfel/annat fel
  • Var på kroppen sensorn satt, t.ex. vid mage eller överarm
  • Serienummer på din pump
  • Avsändare/hemadress (så att vi säkert skickar ersättning till rätt adress)

  Om en sensor ska reklameras pga. avvikande CGM-värden så behöver vi tre exempel på vad sensorn respektive blodsockermätaren visar vid samma tillfälle.

 • Hur ska applikatorn till Dexcom kasseras?

  Applikatorn till Dexcom G6 ska kasseras som brännbart.

 • Hur går man tillväga när applikatorn till Dexcom fastnat?

  Dra försiktigt bort applikatorn tills du ser det självhäftande plåstret. Greppa försiktigt tag i kanten av det självhäftande plåstret och dra bort både applikatorn och det självhäftande plåstret från kroppen. Kontrollera därefter så att sensorn inte sitter kvar i huden

 • Det finns en droppe insulin vid reservoarmembranet när jag fyller reservoaren med insulin, vad kan det bero på?

  Det kan bero på att när man drar ut kanylen från membranet, efter fyllning, kan det följa med en droppe insulin. Vänligen se klippet nedan som visar hur du ska fylla din reservoar, för att säkerställa att du gör det korrekt. Observera att reservoaren inte ska läcka, men en droppe insulin vid membranet är inget ovanligt i samband med fyllningen av reservoaren.

KONTAKTA OSS

Vi är här för att hjälpa dig, vänligen kontakta oss